Het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) van NIPV heeft op 20 juni een belangrijke nieuwe release gekregen: 12 wijzigingen en toevoegingen maken de Plot-applicatie makkelijker en vriendelijker voor de eindgebruiker.

Prominente plek voor Plot

De release van 20 juni draait om 12 verbeteringen aan de Plot-applicatie (de geomodule) en biedt veel nieuwe functionaliteit en is visueel getint. Veruit de belangrijkste wijziging is de nieuwe set van symbolen die worden gebruikt om op de kaart bijvoorbeeld een wegafzetting of een incidentlocatie aan te geven. De bestaande set was gedateerd. Bovendien gebruikte de Landelijke Meldkamer Samenwerking een andere set. Daarom hebben we nu één nieuwe symbolenset geïntroduceerd.

Handige wijzigingen voor meer gebruiksvriendelijkheid

De overige wijzigingen zijn allerlei handige wijzigingen die het voor de Plot-gebruiker makkelijker en gebruiksvriendelijker maken, bijvoorbeeld de waarschuwing dat je ongepubliceerde lagen gaat verwijderen als je de applicatie afsluit. Een ander voorbeeld van zo’n slimme wijziging draait om de verrijking van tekeningen met extra datalagen, bijvoorbeeld van risico-objecten. Zo’n laag kan soms een groot bestand zijn. Vooral in gebieden met een slechte mobiele dekking stond bij geo-medewerkers soms het zweet op het voorhoofd. Gebeurde er nu wat of niet? Nu krijg je een statusbalk te zien en heb je een indicatie dat je die laag inderdaad aan het laden bent. Een hele geruststelling als het door die slechte dekking wat langer duurt. Ook kun je nu een WFS-datalaag als tekenlaag importeren. Dat betekent dat je zo’n laag als het ware kloont naar je eigen tekenlaag, waarna je ‘m ook kunt bewerken en muteren.

Alle wijzigingen in Plot op een rij

1. Geheel vernieuwde symbolenset

2. Melding van ongepubliceerde wijzigingen bij uitloggen

3. Zoekmogelijkheid op WGS84-coördinaten

4. Volgorde van symbolen op kleur aangepast

5. Startmal nieuwe Plot kleiner gemaakt

6. Statussen WMS-lagen toegevoegd

7. Wit vlak schaalbaar gemaakt

8. Tekenvorm ovaal toegevoegd

9. Import WFS als tekenlaag

10. Legenda van datalagen kan worden toegevoegd aan printopdracht

11. Keuze in navigatiesoftware op device (niet alleen Google Maps)

12. Knop ‘Alles (de)selecteren’ bij teken-/datalagen toegevoegd

Nieuws 5 juli 2023